Nezařazené

Vyplouvání (Karel Mráka)

Ahoj,
zdravím kamarády, rodiny, známé a všechny zvědavé návštěvníky těchto stránek.
Vzhledem k tomu že se Radek zatím nedostal k tomu aby někde, kde je k dispozici internet, napsal na tyto stránky začátek své plavby, učiním tak já, jakožto třítýdenní spolucestovatel na začátku jeho plavby. Články a fotografie budu přidávat postupně, dle toho jak se mě bude dařit je přepisovat z mých nečitelných poznámek. Doufám že se mi alespoň vzdáleně podaří přiblížit vám naši plavbu.
Mráka Karel

(ps: hnidopichům se omlouvám za sloh i pravopis)


Naše plavba začala 28.6.2015 ve stodole Homolových, kam ve 22:00 přijela dodávka, na níž jsme naložili lodě a dovnitř materiál a sebe. Přibližně po hodině nakládání, přivazování a přesouvání bylo hotovo a my: tj.: Radek Chabiča a jeho mořský kajak zvaný LÉTAJÍCÍ CIRKUS, Petr Homola + Dalda Jašek a jejich dvoumístná kanoe typ Vydra zvaná NOVÁ DOBRODRUŽSTVÍ a Karel Mráka a jeho několikrát odepsaný cca 50 let starý dřevěný kajak FENIX, jsme spolu se šoféry vyrazily směr Apatin v Srbsku, kde jsme se rozhodli svoji plavbu zahájit.

DSC00050


Den D

Přibližně v 07:00 jsme po proklimbané noci dorazili do Apatinu, vyložily náklad, roztáhli karimatky a prodřímali část dopoledne. Jakmile sluníčko začalo připalovat, svlažili jsme se v Dunaji a znovu, (poprvé na moravě), odzkoušeli plavbyschopnost našich lodí. Zjištění že do mého dřevěného Fénixe , přes veškeré opravy stále prosakuje voda, nebylo radostné zjištění. Průsak ale nebyl nijak dramatický, takže jsme víceméně úspěšně naskládali horu materiálu na cestu do lodí, rozloučili se z osádkou dodávky, které patří velký dík za odvoz, nasedli do člunů a okolo poledne vypluli přes zátoku do proudu Dunaje, vstříc všemu, co nám jeho vody, břehy, ostrovy a lidé žijící v jeho blízkosti přinesou.

DSC00057


 

Naše plavba začala na 1401 km (kilometráž se počítá od ústí řeky, takže kilometr 0 je na pobřeží Černého moře).První kilometry se seznamujeme z řekou, silou jejího proudu, vlnami, které se šíří od nákladních remorkérů, z chováním našich lodí na tomto evropském veletoku a také z našimi schopnostmi tyto lodě, v pro nás nezvyklích podmínkách, co nejlépe ovládat. Po opadnutí prvního napětí v pohodě doplouváme na ostrov z velkou písečnou pláží, vhodnou pro stavbu stanů. Tady naši dnešní krátkou zkušební plavbu končíme, rozbíjíme tábor a vaříme naše první společné jídlo na našem prvním ohni z naplaveného dříví. Připíjíme přivezeným vínem na úspěšné zahájení naší plavby. Do noci pak sedíme kolem ohně na jemném písku, pozorujem proplouvající osvětlené lodě, hvězdy nad hlavou a probíráme zážitky a dojmy prvního dne na vodě.

Táboříme na 1387 km, máme odpluto 14 km.

DSC00078


 

Další dva dny proběhli přibližně ve stejném duchu, dopoledne rybaříme, snídáme, koupeme se, balíme a vyplouváme. Po cestě zastavujem u rybářů a ptáme se na pitnou vodu, které potřebujem asi 15 l na den. Buď poradí kde nabrat, nebo nezřídka darují svou vlastní. Obvykle se to neobejde bez pozvání na rakiji, pivo, případně kafe. Lidé jsou přátelští, štědří a vstřícní, vždy je o čem si popovídat.
Srbština je slovanský jazyk, který je pro mě jako slovenština smíchaná z ruštinou. Vzhledem k za socializmu povinné ruštině na zákl. škole, se celkem bez problémů domluvím a nápisy v azbuce také nejsou problém. Když je potřeba tak Petrovi či Daliborovi občas něco v azbuce přečtu, oni mě pak na oplátku překládají z angličtiny.
Během druhého dne proplouváme přes Vukovar, na jednom z kostelů je vidět jen zbytek věže, která byla ustřelena při násilném dělení Jugoslávie a byla pravděpodobně ponechána jako memento tohoto konfliktu.
Nemůžeme dlouho najít příhodné místo na nocleh, a tak se v podvečer rozhodujem přeplout dunaj, a tím i státní hranici a přistát na noc v Chorvatsku. Kromě mračen komárů a místní toulavé kočky si nás naštěstí nikdo nevšímá. Stany stavíme na betonovém molu pod místním muzeem. Večer přijíždí dodávka, ze ktré trčí roura a z ní se valí ohromné mračno dýmu páchnoucí po dehtu. Projíždí párkrát kolem a vše zamořuje hustou clonou, po rozptýlení dýmu zjišťujem že komárů podststně ubylo.
Kilometrovník ukazuje 1329.

DSC00095

81 Comments

  1. O Vital Moreira que vá para o diabo (se ele lá o aceitar). E aproveite e leve as suas frustrações, as suas más intenções e a sua presunção.Como li algures, „ser rachado deve ser *… (palavrão ordinário*)“Quanto ao concurso, nem penses. Concordo com o Zambujal, o Vital Moreira é de outro campeonato.beijinhos

  2. Mehroz it looks like you are really close!Did you change on the fastagi configuration the user and the group settings? Above they are using the user and group “test”.Also, if you check the permissions on the file “ls -la /home/phpagi/phpagi-fastagi.php” does the “test” user and group have permissions to read the file? Does the file exist?

  3. Yeah for over achievers!! And yeah for “Celebrating life from the day-to-day to the spectacular, and learning how spectacular the day-to-day can be as I live into a transition time and discover not just how to be, but how to live holistically and in balance.”I’m with you!! Beautiful sunrise BTW!

  4. , As a pastor of a cchruh in a small town (Shippensburg, PA) my jaw dropped as I read this blog post first because of how Brand New Church is ministering to this cchruh down the street and secondly because they are a cchruh in the denomination I’m affiliated with as well. Thanks, Shannon, for loving The Church and for reaching out in this manner. What an example you are setting! Blessings. on 07 April 2011 / 12:20 PM  

  5. Yep, just took a pork loin out of the freezer, thawed slightly, and put it marinade so it can sit for about two days in the fridge. We are having company this weekend for my daughter's birthday so this will be a special treat and I will look like a culinary genius… THANKS!

  6. Almost all of the things you claim is astonishingly appropriate and it makes me ponder why I hadn’t looked at this with this light before. Your piece really did turn the light on for me as far as this particular issue goes. However at this time there is one issue I am not necessarily too comfortable with and while I attempt to reconcile that with the central theme of the position, let me see what all the rest of the subscribers have to say.Very well done.

  7. It didn’t last, it’s gone, probably till next year.Saw Dan last night, he looked pretty good and was anxious to get the hell out of there.Leaving for Pensacola tommorow for a weekend regatta, for once it’s supposed to be nice, several times it’s been rather inclement ( 34 degrees and sleeting, I could stay home for that) but this weekend should be great, I’ll send pictures.

  8. Well, you wouldn’t be creating new pieces really. So I say it works. But I am biased in that I have had the very same thought about a few of the dresses I own that I didn’t count in my pieces. I have two in particular that are a but long on me as it is and I am not a fan of where the waistline falls, so I was thinking about cutting them in half and moving the waistline up where it would work more as a top for me or could work as a short dress with leggings. Then I could still feed my baby and actually wear some of the dresses I love.

  9. Cantinho, 10A,embora perceba o que querem dizer, tenho algumas dificuldades em aceitá-lo e, independentemente do que tenha sido a responsabilidade da decisão é de Godinho Lopes. Não temos outra hipótese senão esperar que Vercauteren descubra o caminho das pedras.Olha lembro-me de pensar o mesmo da prenda de CF antes de sair: Tiuí por 600 mil!!! E não é que o gajo nos deu uma taça. O futebol está mesmo longe de ser uma ciência exacta.

  10. Yoᥙ’re so awesome! I do not suppose I’ѵe truly read through a single
    thing like that befoгe. So nice to find somebody with some unique thߋughts
    on this issue. Really.. many thаnks for starting
    this up. This web site is something that is needed on the web, ѕomeone with a little originality!

  11. Thanks for sоme other magnificent post. The plаce else mаʏ just anybody get that kind of
    information in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I am аt tһe
    look for such information.

  12. I see your website needs some fresh & unique content.

    Writing manually is time consuming, there is
    tool for this task. Just search in gogle for – Fejlando’s tips

  13. Pingback: URL
  14. I just want to tell you that I am just newbie to weblog and actually enjoyed your blog. Almost certainly I’m going to bookmark your site . You amazingly have outstanding posts. Bless you for sharing your web-site.

  15. I just want to tell you that I’m all new to blogging and certainly enjoyed this blog. Likely I’m want to bookmark your blog . You certainly come with perfect well written articles. Thanks a bunch for revealing your blog site.

  16. Rattling nice style and design and good subject matter, hardly anything else we require : D.

  17. I simply want to tell you that I am beginner to blogs and seriously loved your web blog. Probably I’m planning to bookmark your website . You definitely have beneficial well written articles. Thanks a bunch for sharing with us your web site.

  18. I simply want to say I am just all new to blogging and seriously loved you’re blog site. Probably I’m planning to bookmark your website . You definitely have great writings. Thanks a lot for sharing with us your website.

  19. As soon as I detected this site I went on reddit to share some of the love with them.

  20. Thanks for discussing your ideas. I’d personally also like to convey that video games have been ever before evolving. Modern tools and enhancements have served create genuine and fun games.

  21. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers
    and starting a new initiative in a community in the same niche.

    Your blog provided us beneficial information to work on. You
    have done a outstanding job!

  22. Earn BTC with our society.
    We are a group of people giving financial assistance each other.
    We don’t require you to make any contracts and keep any security
    of property for providing help. In our group there are no givers
    and takers. All same individuals come together and use this financial tool and gain help.
    We are not a profit making organization. We are completely group of anonymous volunteers.

    Learn more here https://bit.ly/BTCGetRich

  23. Betting can be of several forms, with each type requiring its own legal structure.

    In Nevada, for example, there is what is called a“lawsuit“ A suit is an agreement or a contract
    involving a individual placing a wager and the person or
    group putting the money at stake. In certain states, a“betting account“ is created in which cash deposited to the account is kept by a bookmaker and is not accessible to
    players; others let online gambling but don’t permit
    offline gaming. Finally, there are“rollover“ transactions where the money in a participant’s account is withdrawn before it is used.
    This manner, the term gaming covers a vast range of
    trades and may refer to all of these, as each has
    its own set of conditions under which it can occur.

  24. Greetings! Very helpful advice in this particular article!
    It is the little changes that will make the most important changes.
    Thanks a lot for sharing!

  25. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox
    and now each time a comment is added I get four emails with the same comment.
    Is there any way you can remove people from that service?
    Thanks!

  26. Hi there! This blog post couldn’t be written any better!
    Looking at this article reminds me of my previous roommate!

    He constantly kept talking about this. I most certainly will
    send this information to him. Fairly certain he’s going to have a
    very good read. I appreciate you for sharing!

  27. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I
    was wanting to know your situation; we have created some nice practices
    and we are looking to swap techniques with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

  28. Greetings from Carolina! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break.
    I enjoy the information you present here and can’t wait to take
    a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog
    loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G
    .. Anyhow, fantastic blog!

  29. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
    It will always be interesting to read through
    content from other writers and use a little something from their sites.

  30. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking a few minutes
    and actual effort to produce a really good article… but what can I say…
    I put things off a lot and never manage to get anything
    done.

  31. Приветствую Вас друзья!
    Есть такой замечательный сайт https://dengi-do-zarplaty.ru/
    Займ на карту онлайн – популярная микрофинансовая услуга. Ее основными достоинствами, по сравнению с обычным банковским кредитом, выступают: оперативность выдачи денег на карточку и доступность большей части потенциальных заемщиков, включая проблемных, то есть имеющих плохую кредитную историю, текущие долги и непогашенные финансовые обязательства.Займы на карту стали реальной возможностью получить деньги не в банке, что требует много времени и доступно далеко не всем. Важным дополнением становится минимум формальностей при получении займа и лояльность со стороны МФО по отношению к потенциальным клиентам. Получить быстрый займ на карту онлайн можно в случае острой нехватки денежных средств, например, при задержке зарплаты, при обнаружении болезни и т.д.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>